banner_advies.jpg

Glutenovergevoeligheid

Vaak hebben mensen met glutengevoeligheid aanhoudende darmklachten, waarbij ‘niets’ gevonden word (door de reguliere geneeswijze).

Testen van Glutengevoeligheid bij Gezondheidskliniek Essence

  • testen is vrij eenvouding met de Bioresonantie
  • daarnaast komen schimmels, bacteriën en parasieten makkelijk naast Glutengevoeligheid voor. Dit wordt ook uitgetest met de Bioresonantie en eventueel meebehandeld.
  • Bloedtest op voedselintolerantie in een laboratorium in Duitsland geeft meer te weten welke eiwitten (en dus evt. gluten) een sterke reactie van ons immuunsysteem oproepen. Deze stoffen moeten tijdelijk of levenslang weggelaten worden.

Tal van wat men noemt auto-immuunaandoeningen en chronische ziekten kunnen zich ontwikkelen vanuit het maag-darmkanaal. Er zijn nogal wat verschillen tussen gluten gevoeligheid, -allergie, - intolerantie etc.

Echte intolerantie voor gluten = Coeliakie (zegt Seuliakie):

Helaas meestal levenslang van gluten afblijven. 1 op de 1000 mensen heeft dit. Je lichaam reageert heftig tegen gluten. Minieme hoeveelheid roept erge reactie op. Er ontstaan ontstekingsprocessen in je darmslijmvliezen. Deze uitslag heet een positief darmbiopt waarbij 100x meer ontstekingscellen in je darm zijn aangetoond. Niet of zelden Verhoogde IgE waarden, wel IgA + IgG. Darmvlokken atrofiëren door teveel aan anti-stoffen.

Intolerantie voor Gluten:

In de loop van je leven heb je een voedselintolerantie ontwikkeld. Gevoeligheid voor gluten en tarwe gaan vaak hand in hand. Je lijf maakt anti-stoffen, maar in wisselende groepen immuunglobulinen. Bovendien ontbreekt in het algemeen de ontstekingsprocessen in je darmslijmvlies.

Glutengevoeligheid:

Klachten kunnen heel wisselend zijn, afhankelijk hoeveel gluten je hebt gegeten en hoe vaak. Wel IgA +IgG, geen pos. Darmbiopt. Geen 100x meer ontstekingscellen in je darm aangetoond.

Glutenallergie:

Veel IgE aangemaakt. Erfelijk bepaald. Levenslang glutenvrij eten.

Ontlasting

Dunne darm is arm aan micro-organismen, maar kan bij glutenpatiënten een overmaat aan niet gewenste organismen vertonen. Spijsbrij in de darm is meer dan anders gaan gisten. Toename van gassen en dus een opgezette buik.
Meerdere keren (meer dan 3x) per dag ontlasting die brijachtig tot dun kan zijn, veel volume heeft, licht van kleur is, vettig is en plakt aan de wc pot (zelfs bij de moderne plonspotten).

Maar er zijn ook mensen die meestal alleen harde knikkers kunnen produceren. De ontlasting kan specifiek zurig ruiken. Vieze stinkende winden. Je kent het fenomeen van aften: pijnlijke zweertjes in de mond. Omdat vitamines en mineralen minder goed worden opgenomen door de darm en deze via ontlasting verliest krijgt men makkelijk een tekort aan essentiële micro nutriënten.

Ontstekingsprocessen zorgen voor een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies. Leverwaarden kunnen afwijkend worden. Verhoogde gevoeligheid voor alcohol, chemische verbindingen in eten en/of in je omgeving zijn het gevolg.

Alvleesklierwerking kan minder efficiënt worden. Spijsverteringsenzymen schieten hierdoor tekort. Het eten wordt slechter verteerd en afvalstoffen hopen zich op in de darm.

Insuline afgifte kan verstoord worden. Hierdoor krijg je last van instabiele, wisselende bloedsuikerniveaus.

Door verminderde kwaliteit van het darmslijmvlies kunnen bepaalde enzymen niet meer in voldoende mate worden aangemaakt. Een voorbeeld is het gaan ontbreken van voldoende hoeveelheden melksuikersplitsend enzym lactose.

De melksuiker lactose kan nu niet langer efficiënt worden afgebroken. Het gevolg is nog meer lucht en krampen in je buik. Het natuurlijk evenwicht van je darmbacteriën raakt zoek door een overgroei van gisten die wel van iets zoets houden. (denk hierbij aan Candida overgroei in de darmen).

Bedenk dat als je je op vakantie in Thailand bijvoorbeeld minder moe voelt eens aan glutenovergevoeligheid. (In Thailand eet je anders en drink je geen melk etc.).

Klachten:

  • Energieverlies
  • Spieren, botten, gewrichten
  • Huid (dermatitis herpetiformis= op herpes gelijkende ontsteking van de huid, ook met blaasjes en jeuk. Men noemt dit ook wel ziekte van Dühring). Hierbij wordt een grote hoeveelheid IgA gevormd tegen gluten. Door gebrek aan Vit. K bestaat er een verhoogde kans op blauwe plekken en bloedneigingen.
  • Hormonale huishouding
  • Kinderen met diabetes type 1 zijn vaak ook glutengevoelig-coeliakie
  • Immuniteit: grotere kans op secundaire allergieën.
    Door de toegenomen ontstekingsprocessen in de darm gaat het lichaam anti-stoffen tegen de eigen lichaamscellen vormen. Dit is een auto-immuunreactie en een teken dat het glutenprobleem ernstig is.
  • Psychische klachten: ADHD, PPD-NOS. Er bestaat onbalans in de hypothalamus-hypofyse-bijnieras en daardoor een verhoogde energetische en mentale onbalans. Uit zich in: rode wangen en oren, nachtmerries, humeurigheid, snel aangebrand zijn. Glutengevoelige kinderen hebben een hoge pijngrens en zijn vaker introvert.
  • Bij diabetestype 1, ziekte van Sjögren, autisme, syndroom van Down komt glutenintolerantie honderd keer meer voor.

Wat zijn Gluten en waar zit het in

Gluten betekent ‘lijm’ = elastische eiwitten.
Van nature zitten ze in de korrels van Tarwe en alle families en verwerkingen van Tarwe, Rogge, Triticale (= kruising tussen rogge, en tarwe, wordt bij ons gebruikt als veevoer) en gerst. Haver is van nature geen gluteneiwit.

De granen worden door bewerkingsmethodes wel eens besmet met tarwegluten (dezelfde ruimte, dezelfde molen), Daardoor zijn bijv. havermout en havermeel in de gewone commerciële producten niet langer glutenvrij. Veruit het grootste probleem vormen de tarwegluten. 90% van de tarwe zijn gluten. Onder te verdelen in Glutenine en gliadine. Gliadine zorgt vooral voor ontstekingen in de dunne darm.

Gluten zitten van nature alléén in granen. Zoals brood, pasta, granen, kant- en klaarmaaltijden t/m cosmetica, dranken, medicijnen (bereid met meel van glutenbevattende granen).

Glutenbevattende granen zijn:

  • Tarwe
  • Kamut
  • Bulghur
  • Spelt
  • Rogge
  • Gerst
  • Haver (besmetting van andere granen)
  • Couscous
  • Seitan
  • Zuurdesem
  • Tarwepasta
  • Pizzabodems
  • Koek
  • Cake
  • Gebonden sauzen en soepen (uit de ‘wereld keuken’)
  • Gluten zitten in bewerkte worstsoorten, patés, broodbeleg waaraan is geknutseld
  • Voorgemarineerde of gekruide vis-kip-vlees en vegetarische schotels
  • Verwenvla en toetjes
  • Alles wat niet aan elkaar zou mogen plakken (bonbons, noten, worstjes (tarwemeel te herkennen aan een wittig waasje gebruikt als anti-plak)
  • Sojasauzen zijn onbetrouwbaar (soja zelf is glutenvrij).
  • Gehydroliseerd eiwit en moutstropen (glutamaten zijn afkomstig van haver. Moet is haver)
  • Geen granenkoffie
  • Geen biertje
  • Alle bewerkte fruit- en groentefantasieën, kant-en klare salades, diepvriesfantasieën a la crème.
  • Alle gemarineerde vlees- en visfantasieën, worsten en vleeswaren
  • Vrijwel alle vegaburgers, nepvlees en borrelspiesen
  • Alle kaassmeersels, puddingen en puddingpoeders, vla en papsoorten, ijssoorten, modieuze zuiveldrankjes en melkpoeders
  • Alle sauzen en soepen, zoals ‘chicken tonight’, ‘aardappel anders’ , cup-a-soup en drinkbouillons.
  • Vrijwel alle samengestelde kant-en-klare marinades en kruidenmelanges, moutstropen, sojasaus (behalve glutenvrije Tamari)
  • Alle bewerkingen van noten, pinda’s, rozijnen met jasjes en krokante laagjes
  • Pizza’s, pasta’s, koek en snoep, saucijzenbroodjes, cake, ontbijtkoek, crackers, sommige chips (de aardappels worden gekweekt in water met gluten…)
  • Bier, alle drank waaraan mout is toegevoegd
  • Sportdrankje (met maltrodextrine)
  • Sommige shampoo, sommige lipsticks (hydrolyzed oat protein).
  • (‘gluton’) hobbylijmsoorten, zegels, enveloppen

Wat mag je wel eten bij Glutengevoeligheid?

  • Alle fruitsoorten
  • Groenten
  • Rijstsoorten
  • Bepaalde gewassen
  • Aardappels en aardappelzetmeel
  • Vis (onbewerkt)
  • Vlees (onbewerkt)
  • Kip (onbewerkt)
  • Olijven
  • Glaasje wijn
  • Alle onbewerkte zuivel, sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk
  • Alle enkelvoudige specerijen en verse kruiden
  • Meergranen ei
  • Ontbijt vb: rijstwafels, glutenvrije crackers, fruit, thee, maaltijdsalade, omelet, maaltijdsoep
  • Sommige chips
  • Sommig zoet broodbeleg
  • Suiker is van nature glutenvrij, poedersuiker kan echter tarwemeel bevatten, kijk dus op het etiket. (suiker is sowieso niet gezond en ontstekingsbevorderend).
  • Wijn, champagne, sherry, port, cognac, calvados
  • Agar-agar (een soort gelatinepoeder van zeewier)
  • Amarant
  • Arrowroot
  • Bakbananen
  • Boekweit
  • Fonio
  • Gelatine
  • Gierst
  • Guarpittenmeel
  • Johannesbroodboom-pittenmeel
  • Kastanjes en meel ervan
  • Kikkererwten en het meel ervan
  • Kleefrijst en het meel ervan (ketanpoeder, bij de toko)
  • Kuzu (bindmiddel Kuzuwortel)
  • Linzen en het meel ervan
  • Lupines en het meel ervan (bij specialisten in glutenvrij)
  • Maïs
  • Notenmeel
  • Mihoen
  • quinoa

Wil je recepten met gluten inzien koop dan het boek:
‘Vechten met gerechten- tegen glutengevoeligheid en Coeliakie’
ISBN 978 90 5956 236 3

Wil je je laten testen op glutengevoeligheid? Maak dan snel een afspraak met Gezondheidskliniek Essence.
Telefoon: 0186-624 888